Lastiğin nasıl değiştirileceğini bilmek tüm sürücüler için gerekli bir beceridir. Yol kenarında oluşan bir acil durum sırasında sizi kurtarmak için bir cep telefonuna güveniyorsanız, şarj etmeyi, kapsama alanı dışında kalmamayı ya da evde unutabileceğinizi düşünerek her zaman araç lastik değişimi yapabilmek sizin için yararlı olacaktır. Patlamış ya da yırtılmış lastikler her zaman her yerde başınıza gelecek bir durum olabilir. Lastiğin nasıl değiştirileceğini bilmemenin bahanesi olmamalıdır. Her zaman lastik yol yardım çağırma olanağınız olmayabilir. Neyse ki lastik değiştirmek o kadar da zor değildir!
Lastik Değişimi İçin İhtiyacınız Olanlar
Araç lastik değişimi yapmadan veya lastiğinizin başına bir şey gelmeden önce aracınızda bulunması gereken bazı alet edevat şöyledir;
- Kriko
- Bijon Anahtarı
- Stepne (Yedek Lastik şişirilmiş halde)
- Lastik Değişimi İçin Kullanıcı Kılavuzu
Bu alet ve edevatlardan herhangi birisi aracınızda bulunmuyor veya arabanız bu ürünlerle gelmediyse hemen yenilerini satın almalısınız. Ayrıca yedek lastiği düzenli olarak araç üreticinizin önerdiği basınç değerlerinde şişirdiğinizden emin olmalısınız. Diğer lastiklerinizi her kontrol ettiğinizde yedek lastiğin (stepne) hava basıncını kontrol etmelisiniz. Yazlık lastik ve kışlık lastik basınç değerleri mevsimden mevsime göre farklılık göstermektedir. Bunun için aracın kullanıcı kılavuzunda yazılı olan yönergelere ya da lastik üreticinizin sunduğu basınç standartlarına göz atmayı unutmayın.
İşte aracınızla birlikte gelmeyen, ancak patlamış veya yarılmış lastiği değiştirmek zorunda kalmanız durumunda bagajınızda veya torpido gözünüzde bulunması gereken bazı eşyalar:
- Çalışan bir el feneri
- Yağmurluk
- Eldiven
- Tekerlek Takozu
Lastikler Nasıl Değiştirilir
Güvenli bir yer bulun
Lastiğinizin patladığını ya da yarıldığını fark eder etmez aniden fren yapmayın ya da dönüş yapmayın. Hızı yavaşça azaltın ve etrafınızda geniş bir yer arayın. Boş bir park yeri ideal bir yer olacaktır. Zemin seviyesi önemlidir. Çünkü eğimli bir noktadaysanız aracınız kayabilir ve bu da işinizi zorlaştırır. Ayrıca, düz yol, dönüşlerden daha iyidir. Çünkü yaklaşmakta olan trafik sizi rahatça görebilir.
Dörtlü flaşörlerinizi açın ve belirli bir mesafeye reflektörlerinizi yerleştirin
Flaşörler diğer sürücülerin yol kenarında sizi görmesini sağlamanın en ideal yoludur. Araç lastik değişimi esnasında yol kenarında sizi fark edebilecek şekilde reflektörlerinizi yerleştirmiş ve flaşörlerinizi açmış olmalısınız.
El freninizi çekmeyi unutmayın
Lastik değişimi için durduğunuzda el freninizi çekmeyi unutmayın.
Jant kapağını çıkarın
Aracınızda bijonları örten bir jant kapağı varsa, aracı krikoyla kaldırmadan önce jant kapağını çıkarmak daha kolaydır. Eğer bijonlarınız açıktaysa diğer adıma geçebilirsiniz.
Bijonları gevşetin
Bijon anahtarını kullanarak, dirençlerini kırana kadar bijonları saat yönünün tersine çevirin. Biraz güç kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Açarken gerekirse ayağınızı veya tüm vücut ağırlığınızı kullanın. Bijon somunlarını bir turun yaklaşık yarısı kadar gevşetin, ancak henüz tamamen çıkarmayın.
Krikoyu aracınızın altına yerleştirin
Kriko için doğru yer genellikle düz olan lastiğin yanında araç çerçevesinin altındadır. Birçok araç çerçevesi altta, özellikle kriko için açık bir metal temizlenmiş alana sahiptir. Evet hazırsınız artık kriko ile aracınızı kaldırma vakti. Aracınızı kaldırdıktan sonra bijonları tamamen sökebilirsiniz.
Yeni lastiği yerleştirin
Araç lastik değişimi için artık sona doğru yaklaştınız. Yerinden çıkardığınız patlak lastiği stepneniz ile değiştirin. Yerine oturttuğunuz lastiğinizin bijonlarını, bijon anahtarı ile sıkıca yerlerinde oynamayacak duruma gelene kadar sıkın.
Evet krikoyu indirebilir, reflektörünüzü ve takozlarınızı toplayabilirsiniz. Şimdi artık yola çıkma zamanı! Unutmayın mevsimsel değişimlerde lastiklerinizin değişimini unutmayın. Kış aylarında kış lastiği ve yaz aylarında ise yaz lastiği kullanımına özen gösterin. Unutmayın! Her zaman lastik yol yardım çağırma imkanınız olmayabilir.