BakımDizel ve Benzinli Araçlarda Periyodik Bakım Farkları Nelerdir? » Bisanayi Blog

24 Ocak 2020by bisanayiBlog0

Yeni bir araba almayı mı düşünüyorsunuz? Öyleyse büyük olasılıkla hem dizel motorlarda hem de benzinli motorlarda oldukça fazla seçenek göreceksiniz. Her iki motor seçeneği de dünyanın en iyi araç markalarında birçoğunda rahatlıkla bulunabilir. İkisi arasında seçim yapmak, her bir motor seçeneğinin periyodik bakımının ne kadar kolay olacağını ve araçla birlikte gelen bakım programına hazır olup olmadığınızı gösterir.

Elbette, birçok insan için alacağı araçtaki motor tipiyle ilgili periyodik bakım setinin nasıl olacağını öğrenmek oldukça kolaydır. Her iki durumda da dizel motordaki ve benzinli motordaki genel araç bakımını dikkate almakta fayda vardır.

Dizel araç bakımı ve benzinli araç bakımı arasında motor farklarından kaynaklanan bir periyodik bakım farkı bulunmaktadır.

Motor Farkları
Dizel motorlar, benzinli motorlardan daha fazla kullanılabilir enerjiye sahiptir. Bu durum dizel motorların daha iyi yakıt tasarrufuna sahip olacağı anlamına gelir. Dizel motorların çalışma mantığı benzinli motorlardan farklıdır. Bu fark aynı zamanda periyodik bakım farklarını da ortaya çıkarmaktadır.

Dizel ve benzinli motorlar arasındaki en büyük fark, kimyasal enerjinin mekanik enerjiye döndüğü yakıt patlamalarının meydana gelme şeklidir. Benzinli bir motorda, yakıt havayla karıştırılır, pistonlarla sıkıştırılır ve bujilerdeki kıvılcımlarla ateşlenir. Bununla birlikte dizel motorda, önce hava sıkıştırılır ve ardından yakıt enjekte edilir. Sıkıştırıldığında hava ısındığından dolayı yakıt tutuşur.

Ortalama olarak bir dizel araç 10.000 km/yıl periyodik bakım rutini varken, benzinli araçlarda bu ortalama 15.000 km/yıl olarak yapılmaktadır.

Uygulamalar
Dizel motorlarda yakıtı motora sağlayan enjeksiyonlar oldukça önemlidir. Enjeksiyonlar bir motorun sağlıklı olabilmesinin yegane sebebidir. Benzinli araçlarda ise bu durum bulunmamaktadır. Benzinli araçlarda yanma bujiler ile sağlanmaktadır. Bujiler ise 60.000 – 100.000 km arasında değiştirilmelidir.

Dizel araç bakımı ve benzinli araç bakımı arasında maliyet farkı da bulunmaktadır. Dizel araçlar daha sık periyodik bakıma girer. Bu da bakım süreleri ve zamanları açısından daha fazla maliyet yaratmaktadır.

Dizel ve Benzinli Motorlar Genel Bakım İçin İpuçları 

Dizel araç bakımı ve benzinli araç bakımı arasında sadece motor farkları nedeniyle bir fark olmasının yanında belirli bir araç periyodik bakım seti uygulaması açısından ortaktır.

Temizlik
Dizel araç sahipleri motoru mümkün olduğunca temiz tutmalıdır. Özellikle dizel motorlarda kir ve parçacıklar, entegre dizel parçalara zarar verebilir ve motor ömrünü azaltılabilir. Dizel motorun verimli çalışması için temiz hava, yağ ve temiz yakıt gerekir.

Hava Filtre Değişimi
Otomobilin sorunsuz çalışabilmesi için hem benzinli hem de dizel motorlu araçlardaki hava filtrelerinin kirlendiğinde değiştirilmesi gerekmektedir.

Yağ Değişimi
Dizel araçlarda 10 bin km, benzinli araçlarda ise 15 bin km’de bir yağ değişimi sağlanmalıdır.

Ozel-Servis-Periyodik-Bakim-Fiyatlari

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.