BakımPratik BilgilerPeriyodik Bakım Fiyatları Neye Göre Belirlenir? » Bisanayi Blog

4 Aralık 2019by bisanayiBlog0

Bir aracın periyodik servis bakımının ortalama maliyetini belirlemek için, araç tipi, araç modeli, coğrafi konum, hizmet türü ve kat edilen mesafeyi içeren bir dizi faktör göz önünde bulundurulmalıdır. Türkiye’de 2020 yılında bir periyodik bakımın ortalama maliyeti 500 – 4000₺ arasında olabilmektedir. Tabi ki aracın hafif bakım ve ağır bakım durumları da bu fiyatların değişmesinde büyük bir etkiye sahiptir.

Araç sahipleri için araç bakım fiyatları en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Merak ediyor olabilirsiniz, bir periyodik bakımın maliyeti ne kadar olmalıdır? Konum fiyatı etkiliyor mu? Cevap evet, konum önemli. Yüksek yaşam maliyeti nedeniyle büyük şehirlere daha yakın yaşıyorsanız araç bakım maliyetleri ve dolayısıyla yetkili servis ya da özel servis daha pahalı olabilmektedir.

Aracın Türü ve Modeli Bakım Maliyetini Nasıl Etkiler?

Aracınızın yetkili servis maliyeti, büyük ölçüde aracınızın modeline ve markasına bağlı olacaktır. Otomotiv sektörü, araç bakımı ve onarımlarını içeren işlemlerde ve araç bakım fiyatları konusunda şeffaflığı sağlamak için büyük adımlar attı. Aracınızın bakımı yapıldıktan sonra eklenen hizmetlerin kafa karışıklığına sebep olmasını önlemek ve her servis ziyaretinin sonunda önemli miktarda para ödememek için size sunulan servis çizelgesini detaylı incelemenizde fayda vardır.

Araç Bakım Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

Kullanılan malzemelere göre fiyatlar belirgin bir biçimde değişebilir. Aracınızın bakımı sırasında orijinal parça mı yoksa muadil parça mı kullanıldı? Bu soru araç bakım fiyatlarını direkt olarak etkileyen başlıca faktörler arasındadır. Periyodik bakım öncesi çıkabilecek sürprizlerle ilgili ustanızla bu konuyu konuşun ve bir şey yapmadan önce ortalama ne kadar bir masraf çıkabileceğini sormanızda fayda vardır.

Sabit veya orantılı fiyatlar, aracınızı çalışır durumda tutmak ve tüm bileşenlerinin iyi korunmasını sağlamak için ne kadar ödemeniz gerektiğini tam olarak bilmenizi sağlar. Bu fiyatlandırma biçimi, maliyetler önceden açıklandığı için tüm sürece şeffaflık ekler. Bu nedenle planlı servis için aracınızı yetkili servis veya özel servis garajına götürmek ve maliyeti hakkında endişelenmek için tereddüt etmeniz gerekmez.

Periyodik araç bakım fiyatları genel anlamda sabittir. Yapılan işlemler ve kullanılan parçalar bazında bakıldığında ortalama bir fiyat ortaya çıkabilmektedir. Periyodik bakım fiyatlarının değişimini etkileyen bir diğer faktör ise aracınızın ağır bakım veya hafif bakım zamanlarında olup olmadığıdır. Çünkü bu iki bakım türü de periyodik bakım olarak geçmektedir. Ağır bakımda, aracınızın mekanik aksamlarında kullanılan elemanların (triger kayışı, şanzıman yağı, fren balataları, vb.) değişimi gerçekleştirilir. Ağır bakımda hafif bakıma nazaran, daha uzun sürede değişimi yapılacak parçalar değiştirilmektedir. Hafif bakımda ise aracın öncelikli elemanlarının (motor yağı değişimi, yağ filtresi değişimi, hava filtresi değişimi, cam suyu ve motor suyu değişimi, vb.) değişimi yapılmaktadır.

Ozel-Servis-Periyodik-Bakim-Fiyatlari

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.